Przepis na Key lime pie z włoską bezą

Key lime pie to tradycyjne amerykańskie ciasto, które swoją nazwę wzięło od gatunku limonek. Jest bardzo słodkie ze świeżym, cytrusowym posmakiem. Krótko mówiąc, jest przepyszne, jedno z najlepszych, jakie kiedykolwiek jedliście. Jego wykonanie jest zaskakująco proste.

Przepis na Key Lime Pie
 
Ten deser to klasyka amerykańskiej kuchni. Ciasto Key lime pie ma pyszną kremową konsystencję, kruchy spód i jest zwieńczone bezą, którą można z powodzeniem zastąpić bitą śmietaną. Powstało na początku XX wieku na Florydzie. Za jego autora uważa się botanika Jacka Simonsa. Nie wiadomo jednak, jak dokładnie do doszło do jego powstania. Pierwsza formalna wzmianka na temat ciasta limonkowego pochodzi od Williama Curry’ego, milionera z miasta Key West. Jego kucharz przyrządził mu to ciasto. On z kolei prawdopodobnie podpatrzył, jak go przyrządza pewien rybak. Otóż na początku XX wieku na połowy wypływało się na kilka dni, zabierając podstawowe produkty, jak kondensowane mleko, jajka i miejscowe owoce. Oryginalny przepis na Key lime pie nie wymagał pieczenia, więc można je było przyrządzić nawet na łódce. Do tego na tamtych terenach świeże mleko było rzadko spotykane, dlatego powszechnie korzystało się z puszkowanego. Reszta jest historią.

O cieście z Florydy zrobiło się głośno, gdy miejscowy cukiernik zaczął sprzedawać je w wersji mrożonej. Tak o limonkowym deserze dowiedziała się reszta Ameryki, a potem świata. Dobra wiadomość jest taka, że wykonanie Key lime pie jest zaskakująco proste. „Najtrudniejsza” część to beza włoska, którą jednak można bez problemu zastąpić bitą śmietaną.



CIASTO KEY LIME PIE

200 g herbatników
180 g masła
puszka mleka skondensowanego
4 żółtka
150 ml soku z limonki
2 łyżeczki startej skórki z limonki
BEZA:
4 białka
250 g cukru
100 ml wody

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Rozpuść masło. Pokrusz herbatniki. Ja użyłam czekoladowych, w oryginalnym przepisie są jednak klasyczne. Wymieszaj herbatniki z masłem. Przełóż masę do foremki, równomiernie ją rozprowadź i ugnieć.
  2. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika na 10 min.
  3. Rozmiksuj żółtka. Dodaj do nich mleko skondensowane i wymieszaj. Wlej sok z limonki i startą skórkę. Krótko wymieszaj. Przelej masę na spód i wstaw do piekarnika na ok. 20 min.
  4. Po upieczeniu zacznij robić bezę. Do garnka o grubym dnie wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj aż zacznie wrzeć. Nie mieszaj! Syrop cukrowy powinien być klarowny i osiągnąć temperaturę 120 stopni. Nie może zbrązowieć.
  5. Ubij białka na puszystą pianę. Zacznij wąskim strumieniem wlewać syrop cukrowy, ubijając cały czas mikserem. Miksuj dopóki beza nie osiągnie temperatury pokojowej (ok. 10 min).
  6. Przełóż bezę na ciasto. Opcjonalnie można ją opalić palnikiem, żeby ją zarumienić.

Przepis Key lime PiePrzepis Key lime Pie
Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.