Prosta tarta z owocami – przepis

Gdy bierze cię ochota na coś słodkiego, ta tarta sprawdzi się idealnie. Robi się ją bowiem bardzo szybko, nie wymaga wielkich umiejętności i można ją łatwo dostosować do własnego gustu. Jest to tarta z owocami, które można dobierać wedle własnego uznania. Poznajcie przepis na ten przysmak. 

Prosta tarta z owocami - przepis

 

Tarta to typ ciasta, które trudno zepsuć. Z reguły składa się z dwóch elementów – kruchego spodu i kremowego wypełnienia. Ta prosta tarta z owocami jest w stanie zaspokoić rozmaite gusta. Stanowi doskonałe połączenie cienkiego ciasta, bitej śmietany i ulubionych owoców. Ja ją przyrządzam z borówkami amerykańskimi i malinami, ale równie dobrze można sięgnąć po niemal każde inne owoce. Przy czym najlepiej sprawdzają się jagodowe. Kolejną zaletą tej tarty jest łatwa możliwość regulacji stopnia słodkości, który zależy od ilości cukru, jaką dodamy do śmietanowego wypełnienia. Ja dodają zaledwie kilka łyżek, ale osoby preferujące słodkie smaki, mogą dodać więcej. Wówczas warto sięgnąć po lekko kwaskowe owoce, które zrównoważą słodycz.

Przeczytaj także: Tarta Tatin – przepis na francuskie ciasto z jabłkami



 

PRZEPIS NA PROSTĄ TARTĘ Z OWOCAMI

SKŁADNIKI NA SPÓD:
250 g mąki
125 g zimnego masła
50 g cukru
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
SKŁADNIKI NA WYPEŁNIENIE:
400 ml śmietany 36%
3-4 łyżki cukru pudru (bądź więcej wedle uznania)
4-5 bezy
borówki amerykańskie
maliny

  1. Składniki na ciasto przełóż do miski i zagnieć. Nie wyrabiaj zbyt długo, gdyż ciasto zrobi się gumowate. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę o średnicy ok. 25-20 cm lekko natłuść.
  3. Wyłóż foremkę ciastem i nakłuj je widelcem. Na wierzchu połóż papier do pieczenia i wypełnij tartę ryżem bądź fasolą.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 min. Po tym czasie wyjmij papier z ziarnami i piecz kolejne 10 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
  5. Gdy spód tarty będzie już całkowicie zimny, ubij śmietanę z cukrem pudrem. Na koniec dodaj pokruszone bezy i lekko wymieszaj. Bez możesz dodać więcej i pokruszyć je na większe kawałki, aby wprowadzić element chrupkości.
  6. Przełóż bitą śmietanę na upieczony spód. Na wierzch nałóż umyte owoce. Tartę można jeszcze posypać cukrem pudrem bądź udekorować bezami. Przed podaniem wstaw na kilka godzin do lodówki.

Prosta tarta z owocami - przepis

Prosta tarta z owocami - przepisProsta tarta z owocami - przepis

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Niam wygląda obłędnie, ale mi smaka narobiłaś :p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *