Problemy z marmurowymi blatami, o których nikt nie mówi

Marmurowe blaty kuchenne uchodzą za najpiękniejsze. Wyglądają elegancko i szykowanie. Jednak piękna powierzchnia marmuru może skrywać kilka brzydkich sekretów. Nie ujmuję im urody, ale warto wiedzieć o kilku rzeczach o marmurowych blatach przed ich zakupem.

Marmurowe blaty kuchenne

 

Blat Marmurowy: porowaty i podatny na zabrudzenia

Marmur jest podatny na czynniki barwiące jak czerwone wino, soki, oleje, które wnikają głęboko w kamień. Kiedy to się wydarzy, nie można już wrócić do stanu pierwotnego. Dlatego konieczna jest profesjonalna impregnacja powierzchni marmurowego blatu, aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom w przyszłości. Niestety proces ten należy powtarzać mniej więcej co pół roku, jeśli dużo gotujemy i blaty są intensywnie użytkowane. Co jednak najgorsze, nawet impregnacja nie zabezpiecza blatu w 100%. Pozostawione na długi czas tłuste naczynia czy kubek z kawą mogą spowodować przebarwienia na blacie. Trzeba więc o nie wyjątkowo dbać.

Przeczytaj także: 8 rzeczy, które warto wiedzieć o blatach ze spieków kwarcowych



Uszkodzenia marmurowego blatu

Wydaje się, że uszkodzenia marmurowego blatu są wręcz nieuchronne. Marmur jest bardziej miękki i co za tym idzie bardziej podatny na ścieranie niż inne kamienie, jak granit. Trzeba więc uważać w czasie krojenia i siekania, żeby nóż nie wbił czy nie otarł się 0 blat. Do tego marmur źle reaguje na kwasy. Zbyt długa ekspozycja marmurowego blatu na kwasy, np. te z cytryny, trwale uszkadza poler marmuru i prowadzi do jego matowienia. Blat staje się przez to także bardziej podatny na uszkodzenia.

Przeczytaj także: Kuchnia w stylu industrialnym – jakie blaty kuchenne są warte uwagi?

Podsumowując, marmurowe blaty łatwo uszkodzić i wymagają dużej uwagi. Jeśli jednak będziemy zwyczajnie uważać, dbać o nie i unikać cytryn, to będziemy się z nich mogli cieszyć przez długi czas. Mimo tych niedogodności nie można zaprzeczyć, że marmurowe blaty w kuchni wyglądają po prostu pięknie. Wystarczy spojrzeć na poniższe aranżacje kuchni. Nie zniechęcajcie się do marmurowych blatów, miejcie jednak świadomość, że wymagają nieco większej uwagi niż inne typy blatów.

wady marmurowych blatów do kuchni

wady marmurowych blatów do kuchni

Marmurowe blaty do kuchni




About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.