Kanapka BLT – amerykański klasyk

Kanapka BLT to absolutny klasyk kuchni amerykańskiej oraz brytyjskiej. To pożywne danie, po które Amerykanie sięgają najczęściej na lunch, ale zdarza się, że jedzą je także na śniadanie. Wystarczą trzy składniki, do których klucz kryje się już w samej nazwie kanapki. O które chodzi?

Kanapka BLT przepis

 
Główne składniki kanapki BLT to boczek (Bacon), sałata (Lettuce) i pomidory (Tomato). Okazuje się, że to stosunkowo proste połączenie podbiło serca milionów ludzi. Amerykanie uznają ją za swój przysmak narodowy. Początki tej kanapki sięgają pierwszych lat XX wieku. Wówczas przepis na nią pojawił się po raz pierwszy w książce kucharskiej. Jednak eksplozja popularności na BLT przyszła dopiero po II wojnie światowej. Wówczas po prostu zaczęła się ekspansja supermarketów, dzięki którym wszystkie niezbędne składniki były dostępne przez cały rok. W 1958 roku majonez Hellmann’s był reklamowany jako tradycyjny dodatek do „kanapki z bekonem, sałatą i pomidorem”. Skrótowa nazwa kanapki przyjęła się dopiero w latach 70. BLT to jedna z nielicznych kanapek, którymi zainteresowali się artyści. W 1963 roku rzeźbiarz tworzący w nurcie pop artu, Claes Oldenburg stworzył Wielką BLT. Dziś rzeźba kanapki znajduje się w zbiorach Whitney Museum of American Art w Nowym Jorku.


Tyle jeśli chodzi o historię kanapki BLT. Co do składników, to współcześnie często do podstawowych dokłada się awokado bądź jajko sadzone. Można też spotkać wersję, gdzie majonez jest zastąpiony sosem, a bekon chudszą wędliną bądź plastrem grillowanej piersi z kurczaka. Poniżej przedstawiam przepis na klasyczną BLT. Na jego podstawi można wykreować własne wariacje.

 

PRZEPIS NA KANAPKĘ BLT

chleb pszenny
boczek wędzony
sałata rzymska
pomidor
majonez
masło
sól, pieprz

  1. Dwie kromki chleba opiecz w tosterze, w piekarniku lub na patelni. W przypadku dwóch ostatnich opcji dodaj 1-2 łyżki masła.
  2. Boczek smaż na patelni aż będzie chrupki. Na jedną kanapkę wystarcza dwa plastry.
  3. Sałatę opłucz pod bieżącą wodą. Pomidory pokrój w plastry.
  4. Opieczony chleb posmaruj majonezem. Ułóż sałatę, bekon i pomidor. Oprósz solą i pieprzem. Przykryj drugą kromką. Dla wygody możesz przekroić całość na pół.

Przeczytaj także: Przepis na kanapkę kubańską

Kanapka BLT przepis

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.