Jajka faszerowane w skorupkach – przepis

Jajka faszerowane i smażone w skorupkach to smaczna wariacja na temat typowych faszerowanych jaj. Są zdecydowanie ciekawsze, a do tego można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli szukasz przystawki na Wielkanoc, ale nie tylko, spróbuj tych smażonych faszerowanych jajek. Prosty przepis dla każdego.

Jajka faszerowane w skorupkach
 

Jajka faszerowane nie muszą być nudne, a na dodatek w galarecie. Zamiast nich lepiej zaserwować je w ciekawszej odsłonie. Proponuję wam smażone jajka faszerowane w skorupkach. Wyróżniają się zarówno sposobem przyrządzenia, jak i prezentacji. Do tego można je podawać na ciepło, tuż po zdjęciu z patelni, lub na zimno, jak kto woli. Wbrew obawom nie wymagają więcej pracy niż podobne przystawki. Jajka w skorupkach będą znakomitym pomysłem na Wielkanoc. Przy czym nie są zarezerwowane wyłącznie na wielkanocny stół. Doskonale sprawdzą się też na co dzień, np. na śniadanie bądź jako przekąska. Można je przygotować w większej ilości i wstawić do lodówki, a smażyć dopiero tuż przed spożyciem. Dla osób dbających o linię dobra wiadomość jest taka, że nawet bez smażenia dobrze się sprawdzają. Poznajcie przepis na najlepsze jajka faszerowane w skorupkach.

Przeczytaj także: Deviled eggs – przepis na faszerowane jajka z USA



PRZEPIS NA FASZEROWANE JAJKA W SKORUPKACH

6 dużych jaj
3 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
bułka tarta
masło

  1. Włóż jajka do rondla i zalej zimną wodą. Ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przełóż do lodowato zimnej wody.
  2. Ostrym nożem przekrój jajka w skorupkach na pół. Nie obawiaj się drobnych pęknięć przy linii cięcia.
  3. Małą łyżeczką usuń całe jajka ze skorupek. Pokrój jajka w kostkę i przełóż do miski.
  4. Drobno posiekaj pietruszkę i dodaj do jajek. Dodaj majonez i musztardę. Gdy chcesz obniżyć wartość kaloryczną potrawy, możesz pominąć ten krok. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  5. Jajeczną masę przełóż do skorupek, lekko upychając farsz, żeby nie wypadał.
  6. Rozpuść masło na patelni. Maczaj jajka stroną z farszem w bułce tartej i smaż na wolnym ogniu aż jajka przybiorą złotobrązowy kolor. Uważaj na pryskający tłuszcz. Zdejmij z patelni i podawaj na ciepło.

Jajka faszerowane w skorupkach Jajka faszerowane w skorupkach Jajka faszerowane w skorupkach

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *