Dywan w kuchni – kiedy i jaki warto położyć na podłodze?

Dywan w kuchni nie jest w naszym kraju rozwiązaniem często spotykanym. Tymczasem w innych rozkłada się je na podłogach bardzo często, jak w USA, Kanadzie czy Skandynawii. Ocieplają przestrzeń i sprawiają, że wytraca typowo „kuchenny” charakter”. Kiedy warto wprowadzić dywan do kuchni?

dywan w kuchnifot. Glitter Inc

Przyjęło się uważać, że w aranżacji kuchni nie ma miejsca na dywany. W końcu w tym pomieszczeniu podłoga jest wyjątkowo narażona na zabrudzenia. Nie jest to jednak założenie do końca słuszne. Dywan czy chodnik mogą wnieść komfort do pomieszczenia i stać się wyróżniającym elementem aranżacji. A zabrudzenia współczesnym dywanom też nie są straszne.


Dywany w kuchniach

Najczęściej wybieranym materiałem na podłogi w kuchni są płytki. Rzadziej spotyka się inne materiały, jak panele, drewno czy beton, choć i to powoli się zmienia. Płytki podłogowe są łatwe do utrzymania w czystości, stąd ich popularność. Rzadko kiedy można na nich w kuchniach spotkać dywany czy chodniki. Tymczasem potrafią ocieplić pomieszczenie i uprzyjemnić poruszanie się po nim. Szczególnie polecane są do otwartych kuchni, żeby w ten sposób połączyć je z salonem i odebrać im nieco „kuchennego” charakteru. Świetnie odnajdują się także w większych kuchniach, gdzie pomagają wyznaczyć wizualne podziały.

Dywan w kuchnifot. Stace King

W kuchniach najlepiej się sprawdzą dywany tkane na płasko, z krótkim włosiem i z włókien syntetycznych. Pod żadnym pozorem nie kładźmy tam chodników futrzanych i z długim włosiem, nawet jeśli są sztuczne. Będą się w nich gromadzić trudne do usunięcia okruszki.

Dywan kuchenny nie powinien być zbyt duży – nie musi pokrywać całej podłogi, to wręcz byłoby niepraktyczne. Najlepiej go rozłożyć w centralnej części, w pewnej odległości od szafek. Warto też rozłożyć go pod sferą roboczą, np. pod zlewozmywakiem. Lepiej natomiast nie kłaść dywanu pod kuchenką i piekarnikiem. Pryskający tłuszcz może wywołać nieodwracalne szkody. Nieduża wielkość dywanu kuchennego jest też ważna ze względu na łatwość jego zwinięcia i wytrzepania na zewnątrz. Niezależnie od tego, gdzie go położymy, nie powinien się przemieszczać – chodzi o bezpieczne poruszanie się. Można go podkleić do podłogi lub włożyć pod niego podkład antypoślizgowy. Wiele modeli przeznaczonych do kuchni ma już takie podkłady.

Dywan w kuchni Alvhemfot. Alvhem

Jaki dywan do kuchni?

Na koniec pozostają kwestie estetyczne. Dywan powinien wpisywać się w styl, w jakim jest urządzona kuchnia, można go też wprowadzić na zasadzie kontrastu. Wówczas jednak będzie bardzo na siebie zwracał uwagę. Jeśli w innych pokojach domu mamy dywany, to ten kuchenny powinien nawiązywać do nich stylistycznie, choćby w niewielkim stopniu. Żeby uniknąć zgrzytów stylistycznych nie wybierajmy modeli w skrajnie odmiennych stylach.

Lepiej unikać jednokolorowych, gładkich modeli. Na nich wszelkie zabrudzenia będą boleśnie rzucać się w oczy. Z tych samych względów nie poleca się jasnych dywanów. W kuchni zdecydowanie lepiej odnajdują się wzorzyste chodniki. Dość uniwersalne wydają się dywany stylizowane na perskie, będą pasować zarówno do kuchni tradycyjnych, w stylu amerykańskim czy skandynawskim. Są ciepłe w wyrazie i często stają się ciekawym kontrapunktem dla całej aranżacji.


Z kolei długie chodniki w paski często można spotkać w kuchniach w stylach Hampton i nowojorskim. Popularne są także modele z różnymi napisami, np. „Sweet Home”. Zamiast tego jednak lepiej wybrać dywan o abstrakcyjnym, uniwersalnym wzorze. Tego typu hasła dość szybko się nudzą, lepiej więc nie ryzykować szybkiej zmiany chodniczka.

Pamiętajmy, że dywan w kuchni ma ją ocieplać i stanowić dodatkową ozdobę. Tym powinniśmy kierować wybierając konkretny model. Poniżej znajduje się kilka aranżacji kuchni z dywanem na podłodze.

Aranżacje kuchni z dywanem na podłodze

 

Dywan do kuchnifot. Glitter Inc

Dywan w kuchni Alvhemfot. Alvhem

Dywan w kuchni Alvhemfot. Alvhem

Dywan w kuchnifot. Dremstime

Dywan w kuchnifot. Family Cookwear

Dywan w kuchni

fot. Pinterest

Dywan w kuchnifot. Elizabeth Terrell

 

Bookmark the permalink.
  • Joanna Em

    Wygląda to ładnie i jest idealnym rozwiązaniem dla takich osób jak ja – które wiecznie chodzą boso 🙂 niestety zimne kafelki to nic przyjemnego. PS zapraszam do mnie: http://dor.pl/blog