Co Amerykanie jedzą w Boże Narodzenie? Tradycyjne potrawy świąteczne w USA

W każdym kraju panują inne zwyczaje świąteczne. Dotyczy to zarówno tego, jak obchodzimy święta Bożego Narodzenia, jak i tego co jemy w te dni. Polska tradycja jest pod tym względem dość rozbudowana, a jak to wygląda w USA? Okazuje się, że Amerykanie jedzą niemal te same potrawy, co w Dzień Dziękczynienia.

Wigilia film Kochajmy się od świętafot. Kadr z filmu „Kochajmy się od święta”

Święta Bożego Narodzenia należą do najbardziej celebrowanych na całym świecie, i to nawet w krajach gdzie chrześcijaństwo jest religią niszową. Jednym z krajów, w którym święta są celebrowane najbardziej są bez wątpienia Stany Zjednoczone Ameryki. W USA obchodzone są one naprawdę hucznie. Nie tylko ulice są bogato dekorowane, ale też domy prywatne. Każdy kto oglądał „W krzywym zwierciadle: Witaj święty Mikołaju” wie o co chodzi. Celebracja Bożego Narodzenia zaczyna się praktycznie już po Dniu Dziękczynienia, które w USA obchodzi się w czwarty czwartek listopada. Otwiera on sezon świąteczny, który jest najbardziej kolorowym okresem w Ameryce. Choinki ubiera się już na początku grudnia i zaczyna się wielkie odliczanie do świąt pełne kolędowania, parad oraz jarmarków. Choćby dzięki filmom mamy wyobrażenie jak Amerykanie obchodzą Boże Narodzenie. Jednak zdecydowanie mniej wiadomo, co jedzą w święta, jakie są ich tradycyjne potrawy, które zawsze trafiają na stół?


Święta w amerykańskim stylu

Większość świątecznych zwyczajów w USA zostało zaadaptowanych z Wielkiej Brytanii, ale też Włoch, Niemiec, Francji oraz Skandynawii. Dlatego wiele z potraw, które można spotkać na europejskich świątecznych stołach pojawia się też w Stanach. Jednak przez lata przeszły sporo modyfikacji i często wydają się dalekie od swoich pierwowzorów. Druga rzecz, na którą należy zwrócić uwagę, to wielkie podobieństwo menu serwowanego podczas Dnia Dziękczynienia do bożonarodzeniowego. W wielu przypadkach są one wręcz tożsame. Być może ze względu na bliskość tych dwóch ważnych dla Amerykanów świąt pod względem jedzeniowym bardzo się do siebie upodobniły.

Przeczytaj także: Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia. Co Amerykanie jedzą w Thanksgiving?

I tak jako danie główne na amerykańskich świątecznych stołach często pojawia się pieczony indyk, a jako dodatki do niego mamy żurawiny oraz nadzienia z chleba i warzyw. Jednak w wielu domach indyk ma potężną konkurencję w postaci pieczonej w całości kaczki bądź gęsi. Kolejnym szalenie popularnym daniem głównym jest pieczona szynka. Amerykanie spożywają szynkę inaczej niż my. Pieką ją w całości, często w glazurze z dodatkiem sezonowych warzy i podają pokrojoną w plastry. Taką szynkę polewa się sosem pieczeniowym i je z warzywami. W wielu regionach dominuje natomiast pieczona wołowina bądź jagnięcina.

Kadr z filmu „Fred Claus – Brat Świętego Mikołaja”

Jako dodatki na świątecznych stołach w Ameryce prawie zawsze pojawiają się: puree z ziemniaków słodkich bądź białych, pieczone ziemniaki, pieczone warzywa korzenne, brukselka, casserole z fasolką, chleb kukurydziany czy bułeczki typu scones. Na deser z kolei często jest podawane ciasto czekoladowe, placek dyniowy, świąteczny pudding bądź brytyjski triffle. Jak widać jest to menu bliźniaczo podobne do tego podawanego w Dniu Dziękczynienia. Większe różnice pojawiają się dopiero w napitkach. W święta tradycyjnie spożywa się ajerkoniak (eggnog), często domowej produkcji, mimozę (drink na bazie szampana i soku), grzane wino i inne drinki na bazie szampana.

fot. Jill111/CC0 Creative Commons

Świąteczne potrawy w USA w poszczególnych stanach

Regionalna kuchnia w USA oferuje większą różnorodność. W stanie Wirginia na świątecznych stołach królują ostrygi, szynka zapiekana w cieście oraz puszyste herbatniki stanowiące pozostałość angielskiej spuścizny. Z kolei bardziej na północ na środkowym zachodzie w Boże Narodzenie serwuje się dania o skandynawskim rodowodzie, takie jak lutefisk (danie z dorsza) czy puree z brukwi lub rzepy. W południowych stanach często zamiast ziemniaków serwowany jest ryż do świątecznej kolacji. Ważne miejsce na stołach zajmują tam też owoce morza przede wszystkim krewetki serwowane głównie jako przekąski. Deserem tradycyjnie serwowanym na Południu jest ciasto o nazwie Charlotte Russe. Jest to jeden z klasycznych angielskich deserów, który co do zasady przypomina triffle.

fot. Natashaskitchen.com

W południowych stanach często serwuje się także takie desery jak ciasto kokosowe, pekan pie czy placek ze słodkich ziemniaków.

W niektórych rolniczych stanach często na świątecznym stole pojawia się dziczyzna, jak łoś czy przepiórki. Zazwyczaj przyrządza się je wedle tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Jak widać między menu na Boże Narodzenie a Dzień Dziękczynienia nie ma zbyt wielu różnić. Młodzi Amerykanie często przemycają na świąteczne stoły nowe potrawy, często pochodzące z kuchni narodowych jak lasagnia. Niemniej podstawa jest dość stała i cieszy się niezmienną popularnością.

Kadr z filmu „Bezsenność w Seattle”

Kadr z filmu „Elf”

Kadr z filmu „Rodzinny dom wariatów”

 

Bookmark the permalink.