Ciasto z truskawkami, czyli strawberry shortcake

Strawberry shortcake to nic innego jak ciasto ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną, które Amerykanie tradycyjnie jedzą w Dzień Niepodległości, czyli 4 lipca. Jest to wręcz obowiązkowy deser tego dnia, choć z powodzeniem można go jeść przez całe lato. 

przepis na strawberry shortcake
 
Strawberry shortcake to ciastko, którym zajadają się Amerykanie w Dniu Niepodległości. 4 lipca, jak wiadomo w Stanach Zjednoczonych jest obchodzony bardzo hucznie. Tradycją tego dnia obok uroczystych parad i pokazów fajerwerków jest barbecue, które odbywa się w mniejszych bądź większych grupach ludzi – przyjaciół i rodzin. Obok hamburgerów, steków i hot dogów serwuje się także szereg innych potraw, w tym ciastka z truskawkami. Jest to deser, który wpisał się tradycję tego święta, choć nie do końca wiadomo jak do tego doszło.

Na strawberry shortcake jest wiele przepisów. W tradycyjnej wersji za podstawę służy biszkopt bądź kruche ciasto maślane. W obu przypadkach przekłada się je bitą śmietaną i truskawkami. W czasie grilla zdecydowanie praktyczniejsze są pojedyncze ciastka. Dlatego proponuję wam przepis, za podstawę którego służy bułeczka, czy jak niektórzy wolą ciastko scone. Jest to tradycyjny wypiek brytyjski. Przepis na scones prezentowałam już w innym wpisie. Tutaj jednak wykorzystałam nieco inną wersję. Amerykanie bardzo je lubią i także często wykorzystują je za podstawę swoich ciastek truskawkowych. Ten przepis jest wyjątkowo dobry i prosty.

 

PRZEPIS NA STRAWBERRY SHORTCAKE

260 g mąki
75 g masła
50 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 ml śmietany lub mleka
150 mln śmietany kremówki
truskawki

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Sypkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj masło i połącz, całość powinna przypominać okruszki chleba. Następnie dodaj jajko i śmietanę. Lekko wymieszaj do połączenia składników. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, bo inaczej będzie twarde.
  3. Przełóż ciasto na stolnicę. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 2,5-3 cm. Wytnij koła o średnicy ok. 7 cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu lekko posmaruj śmietaną. Piecz ok. 15-20 min.
  4. Gdy bułeczki się upieką i ostygną ubij na sztywno kremówkę. Pod koniec ubijania można opcjonalnie dodać pół szklanki cukru pudru. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i przekrój na pół.
  5. Bułeczkę przekrój na pół. Na dolnej części ułóż połówki truskawek promieniście, tak, żeby ich czubki wystawały na zewnątrz. Łyżką nałóż bitą śmietanę. Przykryj drugą połówką bułeczki. Na wierzch nałóż łyżkę bitej śmietany. Na szczyt połóż całą truskawkę. Przed podaniem wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.


Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Bookmark the permalink.