Chleb kukurydziany. Przepis na cornbread w wersji klasycznej

Chleb kukurydziany to klasyk kuchni amerykańskiej. Przyrządzali go już rdzenni Amerykanie, przed przybyciem europejskich kolonizatorów. Z chleba kukurydzianego słyną przede wszystkim południowe stany, jednak jest popularny w całym kraju. Choć powstało wiele wariacji na jego temat, warto poznać klasyczny przepis na amerykański cornbread.

Chleb kukurydziany - kuchnia amerykańska
 

Chleb kukurydziany, czyli cornbread to jedna z podstaw kuchni amerykańskiej. Jeszcze przed czasami kolonialnymi kukurydza była wykorzystywana na tysiące sposobów. Wiele plemion zamieszkujących na południu kontynentu miały swoje wersje chleba kukurydzianego, których podstawą była miazga z kukurydzy. Europejczykom bardzo taki chleb posmakował i poznali oryginalne przepisy. Z czasem zamiast miazgi zaczęto stosować mąkę kukurydzianą. Cornbread upowszechnił się w czasie Wojny Secesyjnej, gdyż był tani i łatwy do przyrządzenia. Już wówczas można go było wyrabiać na wiele sposobów, nawet poprzez smażenie. Dziś chleb kukurydziany jest podawany zawsze na Dzień Dziękczynienia i Boże Narodzenie. Podaje się go też zawsze do chili con carne. Ta jednogarnkowa, dość pikantna potrawa dobrze się komponuje z łagodnym, nawet słodkawym w smaku chlebem kukurydzianym. Cornbread to także popularna przystawka. Często jada się go z fasolką na ciepło, bądź po prostu z masłem i miodem lub słodkim syropem cukrowym. Można też spotkać chleb kukurydziany w wersji śniadaniowej. Wówczas jest kruszony do szklanki i zalewany mlekiem bądź maślanką.

Przeczytaj także: Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia. Co Amerykanie jedzą w Thanksgiving?

Przepisów na chleb kukurydziany jest naprawdę dużo. Często dodaje się do ciasta kukurydzę z puszki, rozmaite przyprawy bądź ser typu chedar. Można też spotkać go w postaci muffinek. Różnice występują też między przepisami z północy USA i z południa. Poniżej znajdziecie tradycyjny przepis typowy dla północnych stanów. Jest łatwy i szybki, a do tego wszystkie składniki znajdziecie w każdym sklepie.



PRZEPIS NA CHLEB KUKURYDZIANY

1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maślanki
3 duże jaja
200 g masła
6 łyżeczek cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj prostokątną foremką. Natłuść ją i wyłóż papierem do pieczenia. Papier również lekko natłuść.
  2. Rozpuść masło. W misce połącz jajka z maślanką. Dodaj masło i wymieszaj.
  3. W osobnej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Przelej do nich płynną masą. Wymieszaj mikserem do połączenia składników. Nie miksuj zbyt długo.
  4. Gotową masę przełóż do foremki. Piecz przez 20-25 minut. Chleb kukurydziany można podawać ciepły bądź zimny.

Chleb kukurydziany - kuchnia amerykańskaChleb kukurydziany - kuchnia amerykańska

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.