Blaty z konglomeratu – wady i zalety

Blaty z konglomeratu są coraz popularniejsze. Ich szeroka gama daje niemal nieskończoną ilość możliwości aranżacyjnych kuchni. Do tego są pozbawione wielu wad blatów kamiennych, co nie oznacza jednak, że są całkowicie pozbawione wad. Oto wszystko co warto wiedzieć o blatach z konglomeratu.

Blat z konglomeratu

 

Konglomerat to zmielony kamień lub minerały (np. marmur, granit) połączony żywicą poliestrową. Do żywicy można dodać praktycznie każdy pigment, co daje możliwość uzyskania szerokiej gamy kolorystycznej. Można tez do nich dodawać różne dodatki jak brokat czy pokruszone szkło. Blat z konglomeratu może być matowy lub błyszczący. Okazuje się więc, że pod tym jednym pojęciem kryje się niezwykła różnorodność – mogą być ciemne, jasne, mieniące się tysiącem barw i jednokolorowe. To wymarzony materiał dla niemal wszystkich dekoratorów wnętrz.

Blaty z konglomeratu mają nie tylko zalety wizualne. Wyróżniają się wysoką odpornością na temperatury, uszkodzenia mechaniczne i środki chemiczne. Nawet jak ulegną uszkodzeniu można je wyszlifować i znów odzyskają pierwotny wygląd. Większe uszkodzenia można wypełnić żywicą w kolorze blatu i sprawa załatwiona.

Blaty z konglomeratu Fot. inalcotrends.com

Z punktu widzenia aranżacji kuchni ma jeszcze tę zaletę, że można z niego wykonać nawet skomplikowane formy i to bezspoinowo, nawet przy dużych powierzchniach blatów. Z konglomeratu można też wykonać zlewozmywak, parapet i zastosować zamiast płytek nad blatem. Do tego te wszystkie części mogą być ze sobą połączone właśnie bezspoinowo, czyli tworząc jednorodną, zupełnie gładką powierzchnię. Daje to ciekawy i niezwykle nowoczesny efekt wizualny. Jest to również ważna zaleta praktyczna, gdyż taki blat jest łatwiejszy do utrzymania w czystości – nic się nie gromadzi w zakamarkach, szczelinach i łączeniach, bo tych zwyczajnie nie ma.


Blat z konglomeratu cz z kamienia?

Blatom z konglomeratu jest najbliżej do blatów kamiennych, dlatego do nich są najczęściej porównywane. Od blatów kamiennych te z konglomeratu są o ok. 20 proc. lżejsze i tańsze, szczególnie przy grubszych blatach. Cena zdecydowanie przemawia za konglomeratem, chyba że decydujemy się na skomplikowane formy robione na wymiar, wtedy różnica w cenie robi się mniejsza. Blaty z konglomeratu są też cieplejsze w dotyku. Jak wiadomo kamień jest chłodny, z kolei konglomerat przyjmuje temperaturę otoczenia.

Przeczytaj także: Problemy z marmurowymi blatami, o których nikt nie mówi

Jak widać konglomeraty mają sporo zalet, a jakie wady? Wciąż ich cena nie należy do niskich. Owszem są tańsze niż blaty kamienne, ale droższe niż wiele innych. Trzeba uważać z bardzo gorącymi naczyniami, które mogą uszkodzić blat. Mogą też zmieniać kolor jak są regularnie wystawione na działanie promieni słonecznych. To tyle. Więcej wad nie znajdujemy.

Przy tym wszystkim należy pamiętać, że blaty z konglomeratu to jednak nie jest propozycja dla wszystkich. Osoby, które chcą urządzić kuchnię naturalnie powinny raczej wybrać drewno czy stuprocentowy kamień. Również osoby, które szukają ekonomicznych rozwiązań, powinny się zwrócić bardziej ku blatom z laminatu.

Aranżacje kuchni z blatami z konglomeratu

 
Blaty z konglomeratu Fot. Technistone

Blat z konglomeratuFot. inalcotrends.com

Blat z konglomeratuFot. inalcotrends.com

Blat z konglomeratu Fot. Silestone

Blat z konglomeratu

 

Bookmark the permalink.