Apple pie, czyli przepis na amerykańską szarlotkę

Apple pie to ulubiony deser Amerykanów. Ciasto to wpisało się na stałe nie tylko w kulinarny krajobraz USA, ale też kulturalny. Trzeba przyznać, że szarlotka po amerykańsku jest naprawdę dobra i zupełnie inna od naszej polskiej wersji. Oto najlepszy przepis na oryginalny apple pie wprost zza oceanu.

Przepis na apple pie
 

Apple pie to jedno z tych dań, które jako pierwsze przychodzi na myśl na hasło kuchnia amerykańska i Ameryka w ogóle. Ciasto to bowiem silnie wpisało się w kulturę tego kraju i jest przedmiotem narodowej dumy. Jak do tego doszło? Szarlotkę na amerykańską ziemię przywieźli Brytyjczycy, Holendrzy i Szwedzi w XVII i XVIII wieku. Oczywiście każda z tych nacji miała nieco inny sposób na placek z jabłkami. Początkowo jednak pierwsi Amerykanie zamiast do ciast, woleli przeznaczać jabłka na cydr. Dopiero pod koniec XVIII wieku spisywano przepisy na szarlotkę, która szybko zyskiwała na popularności. Apple pie był powszechnym daniem w XVIII-wiecznym Delaware. Nawet szwedzki historyk, Israel Acrelius, odnotował: „Apple pie jest pieczony przez cały rok, kiedy świeże jabłka nie są dostępne, wykorzystuje się suszone. Jest to wieczorny posiłek dla dzieci”.


W XIX i XX wieku apple pie stał się symbolem amerykańskiej prosperity i narodowej dumy. Artykuł z 1902 roku przekonywał nawet, że ludzie „nie jedzący szarlotki mogą być permanentnie pokonywani”, co oznaczało, że jest to ciasto zwycięzców. Amerykańska szarlotka była także upamiętniona w powiedzeniu amerykańskich żołnierzy walczących w II wojnie światowej, którzy w odpowiedzi na pytanie dziennikarzy, dlaczego idą na wojnę odpowiadali – „for Mom and apple pie” (za mamę i apple pie). W latach 70. pewna agencja reklamowa utrwaliła patriotyczne skojarzenia z szarlotką w popularnym haśle: „baseball, hot dogi, apple pie i Chevrolet”. Dziś jeśli chcemy powiedzieć, że coś jest typowo amerykańskie, wystarczy stwierdzić: „tak amerykańskie jak apple pie” („as American as apple pie”).

Czas przejść do konkretów. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczny, amerykański apple pie.

PRZEPIS NA APPLE PIE

2 i 1/2 szklanki mąki
250 g masła
3 łyżeczki cukru
1/4 szklanki zimnej wody
szczypta soli
WYPEŁNIENIE:
4-5 duże jabłka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko

  1. Najpierw zagnieć ciasto z mąki, masła, 3 łyżeczek cukru, soli i zimnej wody. Podziel na dwie części, zawiń w folię i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Możesz też zostawić ciasto na noc w lodówce.
  2. Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
  3. Przygotuj wypełnienie. Obierz jabłka ze skórki i pokrój na drobne kawałki, mogą być plasterki. Przełóż jabłka do dużej miski. Dodaj mąkę, cukier, cynamon i gałkę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim natłuszczoną foremkę. Następnie na ciasto wyłóż jabłka i wyrównaj ich powierzchnię. Rozwałkuj cienko drugą część ciasta. Możesz na jabłka położyć okrągły placek, bądź ciasto pociąć w paski i ułożyć z nich kratkę. Efektowniej wygląda druga opcja.
  5. Roztrzep w miseczce jajko z odrobiną zimnej wody. Posmaruj nim wierzch szarlotki i lekko posyp cukrem. Włóż do piekarnika na ok. 30-35 minut. Na wierzchu ciasto powinno się zrumienić. Apple pie jest gotowy. Można ciasto jeść na ciepło, np. z dodatkiem lodów lub śmietany, jak i na zimno.

Apple pie Apple pie

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.